• Home
  • Droge hoofdhuid

Hydrolipidelaag

De hydrolipidelaag van de hoofdhuid wordt gevormd uit de afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren. De evenwichtige hydrolipidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora. Bovendien zorgen de door kammen en borstelen op het haar komende, fijne afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren voor de nodige soepelheid van het haar. Terwijl een overmatige secretie het haar snel ‘sliertig’ laat lijken, zorgt een te geringe secretie of een te sterk ontvettende hoofdhuid- en haarhygiëne precies voor het tegendeel. Het haar wordt droog, breekbaar en kan niet goed gekapt worden.

 

De hoofdhuid verliest zijn biologische evenwicht, wordt gevoelig voor overmatige micryobenpopulatie die roos veroorzaakt; de huid droogt uit, wordt gespannen of verhardt en symptomen zoals bijvoorbeeld jeuk, rode plekken, dof haar treden op. In het uiterste geval kan het haar aan weerstandsvermogen en – als gevolg van de hoofdhuidverandering – aan kwaliteit verliezen, fijner worden en zelfs vroegtijdig uitvallen.

1shutterstock_1840787455

Talgkliercellen

De talgkliercellen worden in het kader van de natuurlijke hoofdhuidfunctie voortdurend opnieuw gevormd. Deze rijpen en slaan lipiden op. Wanneer het rijpingsproces voltooid is, springen deze open en gieten hun sebum (talg, vet) in de kleeruitgang die in het bovenste derde deel van de haarfollikel uitmondt. Sebum is een mengsel van verschillende vetten en celresten en komt door de follikel aan het huidoppervlak.

Kwalitatieve en kwantitatieve veranderingen van de talgkliersecretie hebben een nadelige uitwerking op hoofdhuid en haar. De talgklier wordt hormonaal gestimuleerd, wat tot gevolg heeft, dat bijvoorbeeld mannen door de overwegend androgene hormoonsituatie minder vaak dan vrouwen lijden aan overmatige droogheid van hoofdhuid en haar (tenzij ze ontvettende shampoos of haarlotions gebruiken). Afgezien van de fase van de puberteit neigen vrouwen op grond van hun geslachtsspecifieke hormoonsituatie meer naar droogheid van huid en haar.

Vochtverlies op latere leeftijd

Vochtverlies op latere leeftijd: dat verklaart ook, dat bij toenemende leeftijd de huid vaak droger en vochtarmer wordt (uitzonderingen zijn door individuele factoren mogelijk) en ondanks een op het huidtype afgestemde verzorging typische droogheidssymptomen kunnen optreden. In dit geval moet de verzorging gerichter en eventueel ook omvangrijker verricht worden.

 

Door stimulatie van de huiddoorbloeding kan de aanvoer van voedingsstoffen, hormonen, sporen-elementen, et cetera, verbeteren, bijvoorbeeld met Pilviril, Visarôme DD Sec of Visarôme Dynamique B. Als onmiddellijke maatregel vetzuren en secretiestimulerende werkzame stoffen op de hoofdhuid aanbrengen, bijvoorbeeld Lotion Ergens B, Genesicap Plus.

Ervaringen van onze klanten

Nienke Dekker

“Ik vind dat er een prettige sfeer hangt, zodra je binnenkomt word je begroet. Er word gevraagd of je wat wil drinken. En ze luisteren echt wat je wilt met je haar.”

Martine Schoe

“De enige die ik nog aan mijn haar laat. Geweldig personeel! Super goede service en gewoon een hele goede kapsalon!!”

Corina Smit

“Super aardig personeel en zeer professioneel!”

Cynthia Kok

“Uitstekende service en mijn haartjes zien er altijd weer tiptop uit! Super blij met jullie als kapper!”

Ilse Vanhommerig – van den Dool

“Ik kom hier altijd graag!”

Wendy Geleedst-Dieleman

“Altijd super tevreden bij Susanne. Pas ook een oil treatment laten doen omdat mijn haar wat droog was, nu vele malen beter.”

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dit kan zowel telefonisch als online.