Hoofdhuid Problemen

Mooi, gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid

 

Niets zo heerlijk als een mooie, gezonde haardos. Haar waarvan je blij wordt en dat je zelfvertrouwen een boost geeft als je in de spiegel kijkt. Dat alles begint bij een goede verzorging van de hoofdhuid.

 

De basis: een gezonde hoofdhuid

Een goed verzorgd kapsel is een eenvoudig en tegelijkertijd fantastisch accessoire. Het straalt stijl, gezondheid en welzijn uit. En dat is belangrijk, privé maar ook op het werk. Haar verdient dan ook de allerbeste zorg. Maar uitsluitend het haarverzorgen is niet genoeg. Sterker nog: alles begint bij de basis en die basis is de hoofdhuid. Vergelijk het eens met een bloementuin. De mooiste bloemen bloeien daar waar de bodem het meest vruchtbaar is. Een goede tuinier zorgt daarom voor een gezonde bodem, met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en vocht. Zonder deze aandacht verarmt de bodem. De bloemen die erop bloeien komen tekort. Ze verliezen hun levenskracht en schoonheid, en in het ergste geval sterven ze af. Zo is het ook met haar en de hoofdhuid: verwaarloos de hoofdhuid en het haar zal verpieteren. In het uiterste geval valt het haar uit.

 

Voorbeelden van hoofdhuidproblemen zijn:

 • Een droge of vette huid
 • Een gevoelige hoofdhuid (roos, psoriasis, eczeem)
 • Ontstoken haarwortels

 

Heeft ú een gezonde hoofdhuid?

Heeft u een gezonde hoofdhuid, dan is deze soepel en lichtroze van kleur. Er zijn geen schilfertjes zichtbaar. Verder heeft u geen last van roodheid en/of jeuk. U hoeft uw haar maar twee keer per week te wassen en heeft er verder weinig werk aan. Wilt u zeker wetenhoe het met de gezondheid van uw hoofdhuid gesteld is? Kom dan naar kapsalon&haarkliniek Studio Looks voor een GRATIS HOOFDHUIDCHECK. Deze bestaat uit:

 • Een nauwkeurig onderzoek van uw haar en hoofdhuid
 • In kaart brengen en uitleg van uw situatie
 • Advies op maat

 

Behandeling op maat

Hebben uw hoofdhuid en haar extra aandacht en ondersteuning nodig? De specialisten van kapsalon&haarkliniek Studio Looks zijn er voor u, met behandelingen op maat die perfect aansluiten bij wat ú nodig heeft. Deze:

 • gaan vroegtijdige veroudering tegen
 • pakken genetische belasting aan
 • voeden en stimuleren de hoofhuid en haarwortels, bijvoorbeeld na of tijdens ziekte, stress, streng diëten, medicijngebruik en chemotherapie
 • vertragen of voorkomen haaruitval (alopecia)

 

Kapsalon&haarkliniek Studio Looks werkt met producten van La Biosthetique en biedt behandelingen aan waarvan de werking meermalen wetenschappelijk is bewezen.

 

Meer weten over de hoofdhuidverzorging-op-maat van Studio Looks?

Stap dan eens binnen bij de salon. Adres: Koningstraat 9, 4461 AW Goes.

Bellen of mailen kan natuurlijk ook: 0113 231 678. info@studiolooks.nl

DROGE HOOFDHUID

Hydropilidelaag

De hydropilidelaag van de hoofdhuid wordt gevormd uit de afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren. De evenwichtige hydropilidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora. Bovendien zorgen de door kammen en borstelen op het haar komende, fijne afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren voor de nodige soepelheid van het haar. Terwijl een overmatige secretie het haar snel ‘sliertig’ laat lijken, zorgt een te geringe secretie of een te sterk ontvettende hoofdhuid- en haarhygiëne precies voor het tegendeel. Het haar wordt droog, breekbaar en kan niet goed gekapt worden.

 

De hoofdhuid verliest zijn biologische evenwicht, wordt gevoelig voor overmatige micryobenpopulatie die roos veroorzaakt; de huid droogt uit, wordt gespannen of verhardt en symptomen zoals bijvoorbeeld jeuk, rode plekken, dof haar treden op. In het uiterste geval kan het haar aan weerstandsvermogen en – als gevolg van de hoofdhuidverandering – aan kwaliteit verliezen, fijner worden en zelfs vroegtijdig uitvallen.

Talgkliercellen

De talgkliercellen worden in het kader van de natuurlijke hoofdhuidfunctie voortdurend opnieuw gevormd. Deze rijpen en slaan lipiden op. Wanneer het rijpingsproces voltooid is, springen deze open en gieten hun sebum (talg, vet) in de kleeruitgang die in het bovenste derde deel van de haarfollikel uitmondt. Sebum is een mengsel van verschillende vetten en celresten en komt door de follikel aan het huidoppervlak. Kwalitatieve en kwantitatieve veranderingen van de talgkliersecretie hebben een nadelige uitwerking op hoofdhuid en haar. De talgklier wordt hormonaal gestimuleerd, wat tot gevolg heeft, dat bijvoorbeeld mannen door de overwegend androgene hormoonsituatie minder vaak dan vrouwen lijden aan overmatige droogheid van hoofdhuid en haar (tenzij ze ontvettende shampoos of haarlotions gebruiken). Afgezien van de fase van de puberteit neigen vrouwen op grond van hun geslachtsspecifieke hormoonsituatie meer naar droogheid van huid en haar.

Vochtverlies op latere leeftijd

Vochtverlies op latere leeftijd: dat verklaart ook, dat bij toenemende leeftijd de huid vaak droger en vochtarmer wordt (uitzonderingen zijn door individuele factoren mogelijk) en ondanks een op het huidtype afgestemde verzorging typische droogheidssymptomen kunnen optreden. In dit geval moet de verzorging gerichter en eventueel ook omvangrijker verricht worden. Door stimulatie van de huiddoorbloeding kan de aanvoer van voedingsstoffen, hormonen, sporen-elementen, et cetera, verbeteren, bijvoorbeeld met Pilviril, Visarôme DD Sec of Visarôme Dynamique B. Als onmiddellijke maatregel vetzuren en secretiestimulerende werkzame stoffen op de hoofdhuid aanbrengen, bijvoorbeeld Lotion Ergens B, Genesicap Plus.

GEVOELIGE HOOFDHUID

Diagnose

Het fenomeen van de gevoelige hoofdhuid is één van de moeilijkst te diagnostiseren en te behandelen hoofdhuidproblemen.

 1. De mate van gevoeligheid is moeilijk te bepalen, omdat het subjectieve gevoel van de individuele persoon beslist over de mate waarin dit als probleem wordt ervaren.
 2. Alle huidtypes kunnen als gevolg van individuele hoofdhuidveranderingen gevoelig reageren. Bijvoorbeeld droge hoofdhuid kan als gevolg van slecht functioneren van de talgklieren neigen tot irritaties. Vette hoofdhuid wordt door overtollige talg, die afgebroken wordt door bacteriën, sterk geïrriteerd en roos is eveneens een milieuverandering op de hoofdhuid en een teken van microbiële bevolking door gistschimmels, die in het uiterste geval gevoelige reacties van de hoofdhuid kunnen veroorzaken.
 3. Maar ook klanten met een schijnbaar normale hoofdhuid beoordelen hun huid vaak als gevoelig, zelfs wanneer optisch geen opvallende verschijnselen te zien zijn.

Oorzaken

In de meeste gevallen is de barrièrefunctie van de huid verstoord. Daarom kunnen alle mogelijke prikkelende stoffen die op de hoofdhuid komen, beter binnendringen. Wanneer de natuurlijke afweermechanismen van de hoofdhuid door verschillende oorzaken verstoord worden, reageert de hoofdhuid door zogenoemde ‘boodschapperstoffen’ die de celsystemen van de huid activeren en zo reacties uitlokken. De oorzaken voor gevoelige reacties kunnen divers zijn. Inwendige factoren, bijvoorbeeld stress, spanning, nerveuze of organische belastingen (gezondheid, medicijnen), voeding maar ook klimatologische factoren, bijvoorbeeld verwarmingslucht, kou, enzovoort, kunnen gevoelige reacties veroorzaken.

Belangrijk

Bij ‘typegewonden’ gevoeligheid van de hoofdhuid is het aan te raden, de behandeling ook na een merk- en zichtbare verbetering van het hoofdhuidmilieu te handhaven. Bij slecht functionerende talgklieren, bijvoorbeeld bij een droge of vette hoofdhuid, is het aan te raden, de hoofdhuid met de La Biosthetique-methode te normaliseren, dat wil zeggen de talgklieren te stimuleren of te kalmeren. Bij roos is een behandeling met Methode Pellicules aan te raden. In de mate waarin de hoofdhuidfuncties zich normaliseren, wordt de vatbaarheid voor prikkels van de hoofdhuid verminderd.

ROOS

Op elke gezonde hoofdhuid bevinden zich micro-organismen. De natuurlijke, evenwichtige hydropilidelaag en een uitgebalanceerd microbieel milieu kenmerken de normale gezonde hoofdhuid. Wordt dit gevoelige milieu verstoord, dan veranderen de kwaliteit en kwantiteit van de hydropilidelaag, en kunnen tevens veranderingen van het microbiële hoofmhuidmilieu ontstaan. Microben kunnen zich overvloedig vermeerderen.

 

De hoofdhuidreacties op overvloedige microbenbevolking verschillen van geval tot geval. Niet elke hoofdhuid reageert met roosvormig. Daarom kennen wij uit de praktijk zowel vettige of droge hoofdhuid met roosvormig alsmede vettige of droge hoofdhuid zonder roos.

 

Verantwoordelijk voor de roosvormig is de vermeerdering van micro-organismen op de hoofdhuid, met name van Pityrosporum Ovale, een gistschimmel.

VETTE EN VOCHTIGE HOOFDHUID

De evenwichtige hydrolipidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora.

 

Een overmatige kliersectie verandert het biologisch evenwicht van de hoofdhuid. Kwantiteit en kwaliteit van de hydrolipidelaag worden aangetast. Teveel vet en zweet laten het haar snel ‘sliertig’ lijken en het abnormale hoofdhuidmilieu maakt de hoofdhuid gevoelig voor irritaties. Typische symptomen van een vettige hoofdhuid zijn jeuk, geïrriteerde huidgebieden  en schildervorming door de overmatige vermeerdering van de microben die roos veroorzaken. In het uiterste geval kan zelfs haaruitval optreden.Met name bij overmatige zweetkliersecretie heeft de kwaliteit van het haar te lijden door de agressieve bestanddelen van het afscheidingsproduct van de zweetklieren. Het haar kan fijner worden, de haarvormende cellen raken vermoeid en behalve het esthetisch probleem treden ook nog haargroeistoornissen op.

 

Voor een vermindering van de vetvorming moet de reductase geremd worden, zodat minder actief dihydrotestosteron aanwezig is en zodoende de prikkel op de talgklierproductie verminderd wordt. Deze taak vervult LA BIOSTHETIQUE complexe normalisant.

PRUIKEN EN HAARSTUKKEN
MUTSJES & TURBANS
PRODUCTEN
HOOFDHUID PROBLEMEN
HAARUITVAL
HAARUITVAL DOOR CHEMOTHERAPIE
HOOFDHUID CHECK
KEURING
VERZEKERING

Onze klanten

 • 5 star review  Ik vind dat er een prettige sfeer hangt, zodra je binnenkomt word je begroet. Er word gevraagd of je wat wil drinken. En ze luisteren echt wat je wilt met je haar.

  thumb Nienke Dekker
  1/02/2017

  5 star review  Super aardig personeel en zeer professioneel!

  thumb Corina Smit
  2/09/2018

  5 star review  Uitstekende service en mijn haartjes zien er altijd weer tiptop uit! Super blij met jullie als kapper!

  thumb Cynthia Kok
  11/30/2016
 • 5 star review  Ik kom hier altijd graag!

  thumb Ilse Vanhommerig - van den Dool
  8/15/2015

  5 star review  Wauw! Jullie hebben mijn haar weer helemaal mooi en goed gekregen! Jullie zijn heldinnen!

  thumb Marieke Lodder
  10/24/2015

  5 star review  Top studio. Zou ik zeker aanraden aan anderen!

  thumb Jolanda Vd Ven Jongbloed
  1/11/2014
KOOP JOUW FAVORIETE PRODUCTEN IN ONZE WEBSHOP