Gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Door je hoofdhuid te verzorgen, creëer je een goede basis voor je haar. Dat maakt de kans op lange glanzende lokken een stuk groter. Helaas is niet iedereen gezegend met een gezonde hoofdhuid. Sterker nog: er zijn een aantal veel voorkomende hoofdhuidproblemen die de uitstraling van je haar kunnen aantasten. Door deze problemen op tijd te herkennen en te verzorgen, ben je in staat om je haar zo gezond mogelijk te houden.
Een gezonde huid herken je aan een soepel gevoel en een lichtroze kleur. Merk je dat de huid bij je haaraanzet er rood uitziet, heb je last van schilfertjes of begint de huid regelmatig te jeuken? Dan kan dit wijzen op een hoofdhuid ziekte. Er zijn een aantal veel voorkomende problemen die je kunt ervaren:
Deze hoofdhuid aandoeningen kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben. Misschien maakt je huid van nature te veel talg aan, wat weer zorgt voor irritatie en schilfertjes. Of misschien is de natuurlijke barrièrefunctie van je huid verstoord, waardoor je meer kans hebt op ontstekingen. Wat het probleem ook is: je kunt het verhelpen en voorkomen met de juiste verzorging voor je hoofdhuid.
Het kan lastig zijn om te bepalen welk hoofdhuidprobleem er daadwerkelijk speelt. Vraag daarom om advies bij een expert zodra je last begint te krijgen van vervelende symptomen. Een professional is in staat om de huid van dichtbij te bekijken en kan zo bepalen wat de oorzaak is van je kapotte hoofdhuid. Zo wordt de situatie goed in kaart gebracht en is het mogelijk om een plan van aanpak op te stellen. Op deze manier weet je wat je moet doen om toekomstige problemen te voorkomen. Uiteraard is het ook meteen mogelijk om een hoofdhuid behandeling te ondergaan, zodat de klachten direct worden verholpen.
Tijdens een hoofdhuid behandeling wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat je huid weer in balans komt. Zo is het mogelijk om producten te gebruiken die je hoofdhuid kalmeren, maar zorgt een professional er ook voor dat het herstellende vermogen van je huid wordt gestimuleerd. Doordat de behandeling altijd helemaal is afgestemd op jouw unieke huid, weet je zeker dat alle problemen gericht worden aangepakt. Zo kan goede hoofdhuidverzorging verschillende dingen bereiken:
Kortom: het is altijd goed om een afspraak te maken met een professional zodra je merkt dat je last hebt van mogelijke hoofdhuid aandoeningen. Neem daarom vooral contact op voor een uitgebreide screening en maak een afspraak om je hoofdhuid te verzorgen.
De hydropilidelaag van de hoofdhuid wordt gevormd uit de afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren. De evenwichtige hydropilidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora. Bovendien zorgen de door kammen en borstelen op het haar komende, fijne afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren voor de nodige soepelheid van het haar. Terwijl een overmatige secretie het haar snel ‘sliertig’ laat lijken, zorgt een te geringe secretie of een te sterk ontvettende hoofdhuid- en haarhygiëne precies voor het tegendeel. Het haar wordt droog, breekbaar en kan niet goed gekapt worden.
De hoofdhuid verliest zijn biologische evenwicht, wordt gevoelig voor overmatige micryobenpopulatie die roos veroorzaakt; de huid droogt uit, wordt gespannen of verhardt en symptomen zoals bijvoorbeeld jeuk, rode plekken, dof haar treden op. In het uiterste geval kan het haar aan weerstandsvermogen en – als gevolg van de hoofdhuidverandering – aan kwaliteit verliezen, fijner worden en zelfs vroegtijdig uitvallen.
De talgkliercellen worden in het kader van de natuurlijke hoofdhuidfunctie voortdurend opnieuw gevormd. Deze rijpen en slaan lipiden op. Wanneer het rijpingsproces voltooid is, springen deze open en gieten hun sebum (talg, vet) in de kleeruitgang die in het bovenste derde deel van de haarfollikel uitmondt. Sebum is een mengsel van verschillende vetten en celresten en komt door de follikel aan het huidoppervlak. Kwalitatieve en kwantitatieve veranderingen van de talgkliersecretie hebben een nadelige uitwerking op hoofdhuid en haar. De talgklier wordt hormonaal gestimuleerd, wat tot gevolg heeft, dat bijvoorbeeld mannen door de overwegend androgene hormoonsituatie minder vaak dan vrouwen lijden aan overmatige droogheid van hoofdhuid en haar (tenzij ze ontvettende shampoos of haarlotions gebruiken). Afgezien van de fase van de puberteit neigen vrouwen op grond van hun geslachtsspecifieke hormoonsituatie meer naar droogheid van huid en haar.
Vochtverlies op latere leeftijd: dat verklaart ook, dat bij toenemende leeftijd de huid vaak droger en vochtarmer wordt (uitzonderingen zijn door individuele factoren mogelijk) en ondanks een op het huidtype afgestemde verzorging typische droogheidssymptomen kunnen optreden. In dit geval moet de verzorging gerichter en eventueel ook omvangrijker verricht worden. Door stimulatie van de huiddoorbloeding kan de aanvoer van voedingsstoffen, hormonen, sporen-elementen, et cetera, verbeteren, bijvoorbeeld met Pilviril, Visarôme DD Sec of Visarôme Dynamique B. Als onmiddellijke maatregel vetzuren en secretiestimulerende werkzame stoffen op de hoofdhuid aanbrengen, bijvoorbeeld Lotion Ergens B, Genesicap Plus.
Het fenomeen van de gevoelige hoofdhuid is één van de moeilijkst te diagnostiseren en te behandelen hoofdhuidproblemen.
In de meeste gevallen is de barrièrefunctie van de huid verstoord. Daarom kunnen alle mogelijke prikkelende stoffen die op de hoofdhuid komen, beter binnendringen. Wanneer de natuurlijke afweermechanismen van de hoofdhuid door verschillende oorzaken verstoord worden, reageert de hoofdhuid door zogenoemde ‘boodschapperstoffen’ die de celsystemen van de huid activeren en zo reacties uitlokken. De oorzaken voor gevoelige reacties kunnen divers zijn. Inwendige factoren, bijvoorbeeld stress, spanning, nerveuze of organische belastingen (gezondheid, medicijnen), voeding maar ook klimatologische factoren, bijvoorbeeld verwarmingslucht, kou, enzovoort, kunnen gevoelige reacties veroorzaken.
Bij ‘typegewonden’ gevoeligheid van de hoofdhuid is het aan te raden, de behandeling ook na een merk- en zichtbare verbetering van het hoofdhuidmilieu te handhaven. Bij slecht functionerende talgklieren, bijvoorbeeld bij een droge of vette hoofdhuid, is het aan te raden, de hoofdhuid met de La Biosthetique-methode te normaliseren, dat wil zeggen de talgklieren te stimuleren of te kalmeren. Bij roos is een behandeling met Methode Pellicules aan te raden. In de mate waarin de hoofdhuidfuncties zich normaliseren, wordt de vatbaarheid voor prikkels van de hoofdhuid verminderd.
Op elke gezonde hoofdhuid bevinden zich micro-organismen. De natuurlijke, evenwichtige hydropilidelaag en een uitgebalanceerd microbieel milieu kenmerken de normale gezonde hoofdhuid. Wordt dit gevoelige milieu verstoord, dan veranderen de kwaliteit en kwantiteit van de hydropilidelaag, en kunnen tevens veranderingen van het microbiële hoofmhuidmilieu ontstaan. Microben kunnen zich overvloedig vermeerderen.
De hoofdhuidreacties op overvloedige microbenbevolking verschillen van geval tot geval. Niet elke hoofdhuid reageert met roosvormig. Daarom kennen wij uit de praktijk zowel vettige of droge hoofdhuid met roosvormig alsmede vettige of droge hoofdhuid zonder roos.
Verantwoordelijk voor de roosvormig is de vermeerdering van micro-organismen op de hoofdhuid, met name van Pityrosporum Ovale, een gistschimmel.
De evenwichtige hydrolipidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora.
Een overmatige kliersectie verandert het biologisch evenwicht van de hoofdhuid. Kwantiteit en kwaliteit van de hydrolipidelaag worden aangetast. Teveel vet en zweet laten het haar snel ‘sliertig’ lijken en het abnormale hoofdhuidmilieu maakt de hoofdhuid gevoelig voor irritaties. Typische symptomen van een vettige hoofdhuid zijn jeuk, geïrriteerde huidgebieden en schildervorming door de overmatige vermeerdering van de microben die roos veroorzaken. In het uiterste geval kan zelfs haaruitval optreden.Met name bij overmatige zweetkliersecretie heeft de kwaliteit van het haar te lijden door de agressieve bestanddelen van het afscheidingsproduct van de zweetklieren. Het haar kan fijner worden, de haarvormende cellen raken vermoeid en behalve het esthetisch probleem treden ook nog haargroeistoornissen op.
Voor een vermindering van de vetvorming moet de reductase geremd worden, zodat minder actief dihydrotestosteron aanwezig is en zodoende de prikkel op de talgklierproductie verminderd wordt. Deze taak vervult LA BIOSTHETIQUE complexe normalisant.