Hoofdhuid Problemen

Last van je hoofdhuid? Het belang van goede verzorging

Gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Door je hoofdhuid te verzorgen, creëer je een goede basis voor je haar. Dat maakt de kans op lange glanzende lokken een stuk groter. Helaas is niet iedereen gezegend met een gezonde hoofdhuid. Sterker nog: er zijn een aantal veel voorkomende hoofdhuidproblemen die de uitstraling van je haar kunnen aantasten. Door deze problemen op tijd te herkennen en te verzorgen, ben je in staat om je haar zo gezond mogelijk te houden.

Last van je hoofdhuid?

Een gezonde huid herken je aan een soepel gevoel en een lichtroze kleur. Merk je dat de huid bij je haaraanzet er rood uitziet, heb je last van schilfertjes of begint de huid regelmatig te jeuken? Dan kan dit wijzen op een hoofdhuid ziekte. Er zijn een aantal veel voorkomende problemen die je kunt ervaren:

 • Droogheid
 • Overgevoelige huid
 • Roos
 • Psoriasis
 • Eczeem
 • Ontstoken haarwortels

Deze hoofdhuid aandoeningen kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben. Misschien maakt je huid van nature te veel talg aan, wat weer zorgt voor irritatie en schilfertjes. Of misschien is de natuurlijke barrièrefunctie van je huid verstoord, waardoor je meer kans hebt op ontstekingen. Wat het probleem ook is: je kunt het verhelpen en voorkomen met de juiste verzorging voor je hoofdhuid.

Vragen? Neem dan contact op!

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Controle door een expert

Het kan lastig zijn om te bepalen welk hoofdhuidprobleem er daadwerkelijk speelt. Vraag daarom om advies bij een expert zodra je last begint te krijgen van vervelende symptomen. Een professional is in staat om de huid van dichtbij te bekijken en kan zo bepalen wat de oorzaak is van je kapotte hoofdhuid. Zo wordt de situatie goed in kaart gebracht en is het mogelijk om een plan van aanpak op te stellen. Op deze manier weet je wat je moet doen om toekomstige problemen te voorkomen. Uiteraard is het ook meteen mogelijk om een hoofdhuid behandeling te ondergaan, zodat de klachten direct worden verholpen.

De beste hoofdhuidverzorging

Tijdens een hoofdhuid behandeling wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat je huid weer in balans komt. Zo is het mogelijk om producten te gebruiken die je hoofdhuid kalmeren, maar zorgt een professional er ook voor dat het herstellende vermogen van je huid wordt gestimuleerd. Doordat de behandeling altijd helemaal is afgestemd op jouw unieke huid, weet je zeker dat alle problemen gericht worden aangepakt. Zo kan goede hoofdhuidverzorging verschillende dingen bereiken:

 • Vroegtijdige veroudering van de huid tegengaan
 • Erfelijke problemen verzorgen en verhelpen
 • De huid en haarwortels voeden en stimuleren
 • Overmatige haaruitval verminderen of zelfs helemaal voorkomen

Kortom: het is altijd goed om een afspraak te maken met een professional zodra je merkt dat je last hebt van mogelijke hoofdhuid aandoeningen. Neem daarom vooral contact op voor een uitgebreide screening en maak een afspraak om je hoofdhuid te verzorgen.

studio-looks-hoofdhuid-problemen

DROGE HOOFDHUID

Hydropilidelaag

De hydropilidelaag van de hoofdhuid wordt gevormd uit de afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren. De evenwichtige hydropilidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora. Bovendien zorgen de door kammen en borstelen op het haar komende, fijne afscheidingsproducten van de talg- en zweetklieren voor de nodige soepelheid van het haar. Terwijl een overmatige secretie het haar snel ‘sliertig’ laat lijken, zorgt een te geringe secretie of een te sterk ontvettende hoofdhuid- en haarhygiëne precies voor het tegendeel. Het haar wordt droog, breekbaar en kan niet goed gekapt worden.

 

De hoofdhuid verliest zijn biologische evenwicht, wordt gevoelig voor overmatige micryobenpopulatie die roos veroorzaakt; de huid droogt uit, wordt gespannen of verhardt en symptomen zoals bijvoorbeeld jeuk, rode plekken, dof haar treden op. In het uiterste geval kan het haar aan weerstandsvermogen en – als gevolg van de hoofdhuidverandering – aan kwaliteit verliezen, fijner worden en zelfs vroegtijdig uitvallen.

Talgkliercellen

De talgkliercellen worden in het kader van de natuurlijke hoofdhuidfunctie voortdurend opnieuw gevormd. Deze rijpen en slaan lipiden op. Wanneer het rijpingsproces voltooid is, springen deze open en gieten hun sebum (talg, vet) in de kleeruitgang die in het bovenste derde deel van de haarfollikel uitmondt. Sebum is een mengsel van verschillende vetten en celresten en komt door de follikel aan het huidoppervlak. Kwalitatieve en kwantitatieve veranderingen van de talgkliersecretie hebben een nadelige uitwerking op hoofdhuid en haar. De talgklier wordt hormonaal gestimuleerd, wat tot gevolg heeft, dat bijvoorbeeld mannen door de overwegend androgene hormoonsituatie minder vaak dan vrouwen lijden aan overmatige droogheid van hoofdhuid en haar (tenzij ze ontvettende shampoos of haarlotions gebruiken). Afgezien van de fase van de puberteit neigen vrouwen op grond van hun geslachtsspecifieke hormoonsituatie meer naar droogheid van huid en haar.

Vochtverlies op latere leeftijd

Vochtverlies op latere leeftijd: dat verklaart ook, dat bij toenemende leeftijd de huid vaak droger en vochtarmer wordt (uitzonderingen zijn door individuele factoren mogelijk) en ondanks een op het huidtype afgestemde verzorging typische droogheidssymptomen kunnen optreden. In dit geval moet de verzorging gerichter en eventueel ook omvangrijker verricht worden. Door stimulatie van de huiddoorbloeding kan de aanvoer van voedingsstoffen, hormonen, sporen-elementen, et cetera, verbeteren, bijvoorbeeld met Pilviril, Visarôme DD Sec of Visarôme Dynamique B. Als onmiddellijke maatregel vetzuren en secretiestimulerende werkzame stoffen op de hoofdhuid aanbrengen, bijvoorbeeld Lotion Ergens B, Genesicap Plus.

GEVOELIGE HOOFDHUID

Diagnose

Het fenomeen van de gevoelige hoofdhuid is één van de moeilijkst te diagnostiseren en te behandelen hoofdhuidproblemen.

 1. De mate van gevoeligheid is moeilijk te bepalen, omdat het subjectieve gevoel van de individuele persoon beslist over de mate waarin dit als probleem wordt ervaren.
 2. Alle huidtypes kunnen als gevolg van individuele hoofdhuidveranderingen gevoelig reageren. Bijvoorbeeld droge hoofdhuid kan als gevolg van slecht functioneren van de talgklieren neigen tot irritaties. Vette hoofdhuid wordt door overtollige talg, die afgebroken wordt door bacteriën, sterk geïrriteerd en roos is eveneens een milieuverandering op de hoofdhuid en een teken van microbiële bevolking door gistschimmels, die in het uiterste geval gevoelige reacties van de hoofdhuid kunnen veroorzaken.
 3. Maar ook klanten met een schijnbaar normale hoofdhuid beoordelen hun huid vaak als gevoelig, zelfs wanneer optisch geen opvallende verschijnselen te zien zijn.

Oorzaken

In de meeste gevallen is de barrièrefunctie van de huid verstoord. Daarom kunnen alle mogelijke prikkelende stoffen die op de hoofdhuid komen, beter binnendringen. Wanneer de natuurlijke afweermechanismen van de hoofdhuid door verschillende oorzaken verstoord worden, reageert de hoofdhuid door zogenoemde ‘boodschapperstoffen’ die de celsystemen van de huid activeren en zo reacties uitlokken. De oorzaken voor gevoelige reacties kunnen divers zijn. Inwendige factoren, bijvoorbeeld stress, spanning, nerveuze of organische belastingen (gezondheid, medicijnen), voeding maar ook klimatologische factoren, bijvoorbeeld verwarmingslucht, kou, enzovoort, kunnen gevoelige reacties veroorzaken.

Belangrijk

Bij ‘typegewonden’ gevoeligheid van de hoofdhuid is het aan te raden, de behandeling ook na een merk- en zichtbare verbetering van het hoofdhuidmilieu te handhaven. Bij slecht functionerende talgklieren, bijvoorbeeld bij een droge of vette hoofdhuid, is het aan te raden, de hoofdhuid met de La Biosthetique-methode te normaliseren, dat wil zeggen de talgklieren te stimuleren of te kalmeren. Bij roos is een behandeling met Methode Pellicules aan te raden. In de mate waarin de hoofdhuidfuncties zich normaliseren, wordt de vatbaarheid voor prikkels van de hoofdhuid verminderd.

ROOS

Op elke gezonde hoofdhuid bevinden zich micro-organismen. De natuurlijke, evenwichtige hydropilidelaag en een uitgebalanceerd microbieel milieu kenmerken de normale gezonde hoofdhuid. Wordt dit gevoelige milieu verstoord, dan veranderen de kwaliteit en kwantiteit van de hydropilidelaag, en kunnen tevens veranderingen van het microbiële hoofmhuidmilieu ontstaan. Microben kunnen zich overvloedig vermeerderen.

 

De hoofdhuidreacties op overvloedige microbenbevolking verschillen van geval tot geval. Niet elke hoofdhuid reageert met roosvormig. Daarom kennen wij uit de praktijk zowel vettige of droge hoofdhuid met roosvormig alsmede vettige of droge hoofdhuid zonder roos.

 

Verantwoordelijk voor de roosvormig is de vermeerdering van micro-organismen op de hoofdhuid, met name van Pityrosporum Ovale, een gistschimmel.

VETTE EN VOCHTIGE HOOFDHUID

De evenwichtige hydrolipidelaag houdt de hoofdhuid soepel, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en bewaart de natuurlijke microbenflora.

 

Een overmatige kliersectie verandert het biologisch evenwicht van de hoofdhuid. Kwantiteit en kwaliteit van de hydrolipidelaag worden aangetast. Teveel vet en zweet laten het haar snel ‘sliertig’ lijken en het abnormale hoofdhuidmilieu maakt de hoofdhuid gevoelig voor irritaties. Typische symptomen van een vettige hoofdhuid zijn jeuk, geïrriteerde huidgebieden  en schildervorming door de overmatige vermeerdering van de microben die roos veroorzaken. In het uiterste geval kan zelfs haaruitval optreden.Met name bij overmatige zweetkliersecretie heeft de kwaliteit van het haar te lijden door de agressieve bestanddelen van het afscheidingsproduct van de zweetklieren. Het haar kan fijner worden, de haarvormende cellen raken vermoeid en behalve het esthetisch probleem treden ook nog haargroeistoornissen op.

 

Voor een vermindering van de vetvorming moet de reductase geremd worden, zodat minder actief dihydrotestosteron aanwezig is en zodoende de prikkel op de talgklierproductie verminderd wordt. Deze taak vervult LA BIOSTHETIQUE complexe normalisant.

Onze klanten

 • 1 star review  Een cadeaubon helaas een week te lang in de kast laten liggen! Het was zo'n leuk vaderdagcadeau.. Nu hebben we er natuurlijk zelf te lang mee gewacht, maar 50% bijbetalen op de al gekochte behandeling vond ik toch nog prijzig en wel een slechte service. Het is toch al betaald? #geenaanrader #datdoenwedusnooitmeer

  Annelies Ros Avatar Annelies Ros
  25 June 2016

  5 star review  Super aardig personeel en zeer professioneel!

  Corina Smit Avatar Corina Smit
  9 February 2018

  5 star review  Erg tevreden met het resultaat!

  Joke Pieters-Pattenier Avatar Joke Pieters-Pattenier
  18 June 2017
 • 5 star review  Zeer klant vriendelijk. Specialist in klant met een beperking knippen!! Ook namens mijn zus vol lof 🙂

  Joan Koning Avatar Joan Koning
  10 September 2014

  5 star review  Ik kom hier altijd graag!

  Ilse Vanhommerig - van den Dool Avatar Ilse Vanhommerig - van den Dool
  15 August 2015

  4 star review  Altijd super tevreden bij Sussanne. Pas ook een oil treatment laten doen omdat mijn haar wat droog was ,nu vele malen beter.

  Wendy Geleedst-Dieleman Avatar Wendy Geleedst-Dieleman
  16 October 2018
PRUIKEN EN HAARSTUKKEN
MUTSJES & TURBANS
VERZEKERING
HOOFDHUID PROBLEMEN
HAARUITVAL
HAARUITVAL DOOR CHEMOTHERAPIE
HOOFDHUID CHECK
KEURING

Onze klanten

 • 5 star review  Heel mooi en ontzettend goed verzorgd mij nagels gedaan! Ben er heel blij mee! Dankjewel voor de behandeling, je hebt het super mooi gedaan! Zeker een aanrader!

  Christine Hendrikse Avatar Christine Hendrikse
  19 June 2015

  5 star review  Erg tevreden met het resultaat!

  Joke Pieters-Pattenier Avatar Joke Pieters-Pattenier
  18 June 2017

  5 star review  Zeer klant vriendelijk. Specialist in klant met een beperking knippen!! Ook namens mijn zus vol lof 🙂

  Joan Koning Avatar Joan Koning
  10 September 2014
 • 5 star review  Vroeger altijd al tevreden als ik bij jullie was geweest... na verhuisd te zijn naar de overkant.. gister weer eens mn haar laten knippen en verven bij jullie. Uiteraard weer tevreden naar huis... super resultaat en erg vriendelijk geholpen..� top!

  Miranda Stevens Avatar Miranda Stevens
  29 May 2018

  5 star review  Ik vind dat er een prettige sfeer hangt, zodra je binnenkomt word je begroet. Er word gevraagd of je wat wil drinken. En ze luisteren echt wat je wilt met je haar.

  Nienke Dekker Avatar Nienke Dekker
  2 January 2017

  4 star review  Zeer klant vriendelijk, up to date, goed knipwerk, mooie zaak, creatieve actieve ondernemers, goede kwaliteit/ prijsverhouding en binnen kort het ultieme mannen ding in een zaak als deze..... scheren op ambachtelijke wijze!! Waarom geen vijf sterren? Blijven ze scherp. 😀

  Leonard Koppelaar Avatar Leonard Koppelaar
  2 February 2014