Persoonlijke noot

Persoonlijke noot

 

,,De vlechten van mijn overleden zus ontroeren me nog altijd” Susanne den Adel, haarwerkspecialist
,,Een Rotterdamse haarwerkspecialist die zijn vak verstond omringde mijn zus met de grootste zorg, vol empathie. Madelon was drieëndertig en bezig met een serie chemokuren. Baarmoederhalskanker had ze, te laat ontdekt en daardoor uitgezaaid. Vol bewondering keek ik naar de handen van de haarwerkspecialist. Kroop nog net niet bij hem op schoot, wilde van zo dichtbij mogelijk zien wat hij precies deed met de korte bob die hij voor mijn zus had gemaakt. Ter plekke besloot ik, kapster van beroep, de opleiding tot haarwerkspecialist te gaan volgen.

Vertrouwen ,,Vandaag de dag heb ik een kapsalon annex haarwerkatelier/haarkliniek in Goes, en een ontvangstruimte voor patiënten in het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Vlissingen. De voldoening die ik uit mijn werk haal, de verbondenheid die ik met mijn klanten ervaar, is met geen pen te beschrijven. Erover praten alleen al kan me tot tranen toe emotioneren. Je haar verliezen betekent een stuk van je imago verliezen. Iets te mogen bijdragen aan het herstel daarvan ervaar ik als een grote eer. De vrouwen voor wie ik een haarwerk mag maken, zijn of worden kaal om verschillende redenen. De één als gevolg van chemotherapie, de ander vanwege bijvoorbeeld een hormonale stoornis.

 

Lang niet iedereen die haar vertrouwen in mij schenkt, heeft een volledig haarwerk nodig. Sommigen hebben genoeg aan een haarstuk, om kale of dunne plekken te maskeren. Samen kijken we wat er nodig is en wat het beste past bij wie ze zijn. Voorafgaand aan het daadwerkelijk plaatsen van het haarwerk bij klanten die een volledig haarwerk nodig hebben als gevolg van chemotherapie, knip ik de al loszittende haren eerst heel kort. Vervolgens masseer ik ze met zachte bewegingen uit de haarzakjes; een intieme en indrukwekkende handeling waar ik rustig de tijd voor neem. Sommige mensen zijn onverwacht blij verrast als ze zichzelf kaal in de spiegel zien. Het komt voor dat ze vervolgens besluiten van een haarwerk af te zien. Ook dat zijn indrukwekkende momenten die me vervullen met ontzag voor zoveel veerkracht en moed.

Krullende lokken ,,Negen van de tien klanten die ik vanwege een ziekte bij mij krijg, willen dat ik hun eigen kapsel namaak. Zodat ze zo dicht bij zichzelf kunnen blijven in een periode waarin hun hele leven op zijn kop staat. Madelon hoorde bij de resterende tien procent die iets heel anders wil. Haar hele leven al verlangde ze naar lang haar, maar haar natuurlijke haar leende zich daar niet voor. Toen duidelijk werd dat ze niet meer beter zou worden, heb ik voor haar een haarwerk gemaakt met krullende lokken die tot halverwege haar rug vielen. Het was mijn eerste officiële haarwerk en nog altijd beschouw ik het als het belangrijkste stuk dat ik ooit gemaakt heb.

Innerlijk kompas ,,Madelons man, kinderen en ik groeiden stap voor stap toe naar het moment dat haar nog resterende, eigen haar eraf ging. We hebben het met liefde en aandacht gevlochten. Toen de vlechten klaar waren, mochten de kinderen ze afknippen. Voorzichtig borgen we ze op, in een zakje. Soms haal ik ze tevoorschijn, voel en ruik ik eraan. De vertrouwde geur en textuur ontroeren me, brengen me weer even heel dicht bij Madelon. Inmiddels is het vier jaar geleden dat ze overleed. Mijn werk houdt me scherp als het gaat om wat ik werkelijk wil en nodig heb in mijn leven. In die zin is mijn werk mijn
innerlijk kompas. Vroeger wilde ik arts worden, mensen helpen. Haarspecialist zijn komt daar wat mij betreft heel dicht in de buurt.”